Welke spiegels?

Spatbordspiegels | Deurspiegels | Repusel | Emuk | Huckepack | Plakspiegels | andere

Deze pagina bevat persoonlijke ervaringen van gebruikers met caravanspiegels.
Bijdragen van (willekeurige volgorde): Lex Meuldijk, Th. Bakker, N.Bennemeer, Gerard van de Kuilen, Ivo Van Dyck, Yvonne Hendriks

Staat uw/jouw mening er nog niet bij? Stuur hem op met behulp van dit formulier.

Spiegels zijn er in soorten en maten. Zie voor een overzicht de tekst in dit handboek.
De spiegels zijn ingedeeld in de categorieŽn:

 • Spatbordspiegels, voor montage op het spatbord. Universeel bruikbaar als spatbord/motorkap geschikt is.
  Mogelijke problemen: moeilijk afstellen.
 • Deurspiegels, voor montage op de deur. Universeel bruikbaar als de deur geschikt is.
  Mogelijke problemen: beschadiging raamrubbers, openen/sluiten ramen.
 • Opzetspiegels, voor montage op de bestaande autospiegel.
  Mogelijke problemen: trillen, inklappen autospiegel tijdens rijden.
  Er zijn een aantal systemen, die gescheiden aan de orde komen:
  • Spiegels van Repusel
  • Huckepack van Oppi of Hagus
  • Emuk speciaal en universeel van Emuk
  • Goedkope met rubberbanden om het autospiegelhuis.
Advies: Probeer spiegels uit alvorens ze te kopen. Laat je niet afschepen door vlotte verkooppraatjes.
Spatbordspiegels

 • Ik heb verschillende soorten opzetspiegels gebruikt, maar die bevielen niet omdat de spiegel geregeld omklapt (m.n. door vrachtwagens) en het zicht toch vrij beperkt is. Sinds een jaar of 8 gebruik ik spatbordspiegels met bol glas. Die bieden volop zicht op wat er naast en (wat verder weg) achter de caravan gebeurt; daar kan geen enkele andere spiegel tegenop. Nadeel is wellicht de verkleinende werking van de bolle spiegel, maar voor het goed inschatten van afstanden zijn de spiegels van de auto een goed hulpmiddel. Het instellen is wat lastiger, maar met z'n tweeŽn goed te doen (we wisselen in de loop van de dag geregeld van chauffeur en moeten dus enkele malen opnieuw instellen). Ik zou het handig vinden als er spatbordspiegels met een electrische verstelmogelijkheid kwamen. (GvdK, maart 2005)

Top


Deurspiegels
 • Deurspiegels zijn gemakkelijk opzetbaar/afneembaar. Het trillen is zeer acceptabel. Dit geldt zowel voor de Spitfire als de Smat. Op mijn Volvo 440 pasten beide goed. Op mijn huidige Renault Laguna (2000) is het raamrubber zodanig dik en slap dat het vervormt. Uit vrees dat dat op den duur permanente schade oplevert, ben ik nu overgestapt op de Special Mirror. Desondanks beveel ik deurspiegels van harte aan als raamrubbers geschikt zijn en ramen goed te openen/sluiten zijn. (LM, mei 2004)

Top


Repusel
 • (Model Special Mirror) Gemakkelijk opzetbaar/afneembaar (Renault Laguna bj 2000). Hanteerbare afmetingen. Trillen is acceptabel. Het zicht blijft ruim voldoende. Ik gebruik de uitvoering met vlakke spiegels, ik zie graag de 'werkelijkheid'. De bolle autospiegels zijn voor het vervormde overzicht. (LM, mei 2004)
 • (Model Special Mirror) Ik gebruik deze spiegels dit jaar voor de eerste keer, en ik was er eerst niet zo gelukkig mee. Bij harde tegenwind draaiden de spiegels weg, oorzaak: de bocht in de bevestigingsstang. Ik heb dit veranderd en er een aluminium buisje (zonder bocht) van dezelfde dikte voor genomen van 35 cm. lang. Deze heb ik aan beide kanten dichtgemaakt met een passend kunststof dopje. Door deze eenvoudige aanpassing is het een spiegelset geworden die me prima bevalt. Ik gebruik de bolle spiegels om zoveel mogelijk overzicht te hebben. Het verkleinend effect went hťťl erg snel. (ThB, juli 2004)
 • (Model Special Mirror) Ik heb al vele jaren de Special Mirror in gebruik. Op verschillende auto's (Ford Mondeo, Opel Zafira, Ford C-Max) en ze passen altijd en bevallen goed. Als je er de extra spanband aan doet, klappen ze ook niet om. Niet goedkoop, wel erg goed. (Taamnepeid, februari 2006)

Top


Emuk
 • Sinds 2008 rijd ik met Emuk-spiegels, op een Volvo V70. Ze doen hun werk goed en trillingvrij. Desondanks zal ik ze niet meer aanschaffen. Onder wat extreme omstandigheden ben ik zowel de linker als de rechter verloren. De linker heb ik kunnen oppakken, de rechter is verdwenen. Dat betekent dat ze niet met zekerheid klemvast zitten. En gezien de prijs vind ik dat niet acceptabel. (LM, jul 2012)
 • Ik heb al jaren goede ervaringen met de Emukspiegels. Helaas zijn ze niet voor alle automerken gemaakt. Jaren heb ik de spiegels op een Mitsubishi SpaceStar GDI gehad. Dat beviel prima. Altijd staan ze op de juiste stand afgesteld; ze trillen amper. Wel maak ik de verbinding tussen de auto en de buitenspiegel steviger door daar sterk tape omheen te doen, zodat met harde wind de spiegels niet tegen de auto waaien. Sinds twee jaar rij ik in een Renault Scenic. Helaas zijn daar geen passende Emukspiegels voor te krijgen. Maar met behulp van wat passtukjes (zelf gemaakt) zitten de spiegels weer als gegoten. Ik heb Emuk eens aangeschreven waarom ze niet van alle merken passende spiegels leveren, heb ik geen antwoord gekregen. Misschien omdat het geen Duitse auto is??? (NB, dec 2004)

Top


Huckepack
 • Een voorganger van de huidige Huckepack van Hagus heb ik jaren lang met veel plezier gebruikt (Volvo 440). Na instelling gaat het opzetten/afnemen redelijk simpel. Het trillen is zeer acceptabel. Toen er een spiegel afgereden werd, bleek een nieuwe spiegel slechts bij Hagus in Duitsland verkrijgbaar. Met verzendkosten relatief te duur. Daarom 1 deurspiegel (Spitfire) aangeschaft. (LM, mei 2004)
 • Na verschillende soorten spiegels geprobeerd te hebben, heb ik twee jaar geleden de Huckepack spiegels aangeschaft. Die passen perfect (omdat ze voor iedere auto op maat gemaakt zijn), ze trillen bijna niet en er zijn geen rubbers die na verloop van tijd te lang worden. (IvD, mei 2007)

Top


Plakspiegels
 • Ik heb vorig jaar 2 "Easy Mirrors" aangeschaft. Deze spiegels worden door middel van een zuignap op de autospiegels gezet. Er is een platte en bolle variant voor bestuurders- en bijrijderskant. Perfecte spiegels die absoluut niet loslaten en trillingsvrij zijn. Je kunt de caravanspiegel vanaf de bestuurdersstoel verstellen, want hij beweegt mee met de buitenspiegel. Wij hebben nu inmiddels ca. 10.000 km gereden met deze spiegels zonder enige slijtage aan het systeem van de autospiegel voor zover wij het kunnen bekijken.(YH, sep 2007)

Top


andere
 • Goedkope opzetspiegels vind ik weggegooid geld. Ze trillen verschrikkelijk. En ze steken niet voldoende uit. (LM, mei 2004)

Top