Invoer van een caravan uit Duitsland

Inleiding

Het kopen van een nieuwe caravan doe je niet elke dag. Naast de keuze voor een model en / of merk caravan probeer je de nieuwe caravan ook zo voordelig mogelijk aan te schaffen. Uiteraard spelen zaken als service en garantie ook een rol.

Voor de aanschaf van een caravan zijn we de verschillende bedrijven langs gegaan om ten eerste de verschillende indelingen, merken en modellen te beoordelen en een keus te maken. Uiteindelijk is onze keus gevallen op een Hobby 440 SF. Maar ook hebben we de prijs bij de verschillende bedrijven vergeleken. Met die vergelijking ben je snel klaar. Men hanteert - voor nieuwe caravans - allemaal dezelfde prijzen. De korting die men geeft bij geen inruil ligt ook niet ver uit elkaar.

Zoektocht

Daarom hebben we onze blik verbreed en zijn we via het internet op zoek gegaan naar caravans in het buitenland en naar informatie over het importeren hiervan. Hierbij bleek al snel dat de caravans in Duitsland lager geprijsd staan dan in Nederland. Voor een Hobby 440 SF kwam dat verschil op ruim 2.000,- euro. De caravans zoals die in Duitsland worden verkocht, zijn - voor zover we hebben kunnen achterhalen - 100% identiek aan de caravans die in Nederland worden geleverd.

Bij een bedrijf in Mönchengladbach vonden we een Hobby 440 SF zoals we zochten. Het eerste contact hebben we per email gelegd en gevraagd een offerte uit te brengen voor de Hobby met enkele opties die we er bij wilden hebben. Die offerte kwam al snel en vervolgens hebben we een afspraak gemaakt om naar de caravan te komen kijken. De bedoelde caravan hebben we uitgebreid bekeken en - zoals gezegd - was hij identiek aan de caravans die in Nederland worden verkocht. We hebben informatie gevraagd over het importeren en wat daar bij komt kijken. En vervolgens hebben we de deal gesloten en de contracten ondertekend.

Aflevering

Een week later hebben we de caravan opgehaald en uitgebreid gecontroleerd. Het is niet om de hoek dus ga je, als er iets mis mocht zijn, niet zo makkelijk even terug. Voor de aflevering hebben we gebruik gemaakt van de checklist die ik op de site van caravanhandboek.nl heb gevonden. Op die manier hebben we de complete caravan nagelopen. Het was overigens allemaal prima in orde. Alleen de banden waren al 10 maanden oud, maar dat heb ik ook bij andere nieuwe caravans gezien.

Importeren

Het importeren zelf was eigenlijk erg simpel. De dealer leverde de caravan af met:

Keuren

Een caravan die wordt geïmporteerd moet van een Nederlands kenteken worden voorzien. Daarvoor moet de caravan worden gekeurd bij de Rijksdienst voor het wegverkeer (= RDW). Hiervoor had ik op dezelfde dag als ik de caravan heb opgehaald een afspraak gemaakt bij de RDW in Venlo. Daar moet de COC-verklaring en de Fahrzeugbrief worden ingeleverd. De keurmeester meet de lengte en de breedte van de caravan na en controleert het chassisnummer. Daarmee is de keuring afgerond en mag je - na betaling van € 107,20 - de caravan meenemen. Het kenteken wordt enkele dagen later per post thuis bezorgd.

Voor het rijden met de caravan van de RDW naar huis heb je een een-dags-kenteken nodig. Dit kun je aanvragen bij het maken van de afspraak bij de RDW en krijg je per mail toegezonden. Kentekenbewijs afdrukken en op een karton het kenteken zetten en op de caravan plakken. Zodra het kenteken (tegenwoordig op credit card formaat) per post is bezorgd, kun je een kentekenplaat laten maken en op de caravan aanbrengen.

Verzekering

Een aanhanger achter een auto is WA verzekerd op de verzekering van de auto. Omdat de caravan op de dag van de keuring met het een-dags-kenteken van de RDW geen regulier kenteken had, heb ik voor de zekerheid mijn verzekeringsmaatschappij van de auto geïnformeerd. De caravan werd verzekerd op basis van het chassisnummer en ik kreeg zelfs voor die ene dag een groene kaart toegestuurd.

Service en garantie

Vanwege de afstand naar de dealer is dit een punt van aandacht geweest. Elke dealer in Nederland zal de verplichte vochtcontroles en onderhoud best willen uitvoeren. Ook moet elke dealer zo nodig garantie verlenen. Maar men zal de rode loper niet voor je uitrollen als je langs komt met je in Duitsland gekochte caravan. Wij gaan in het voorjaar dikwijls in Limburg een weekje kamperen en met de dealer hebben we afgesproken dat we zo nodig een afspraak maken. We kunnen dan op de beurt of eventuele reparatie wachten. De toekomst moet uitwijzen of dit gaat werken op deze manier, maar wij hebben er wel vertrouwen in.

Christ van de Ven. (aug 2014)

 


Bijdrage van Martin Ottow (november 2006)

Verslag van de import van een caravan uit Duitsland.

Martin Ottow heeft in 2006 een caravan uit Duitsland geimporteerd.
Hij heeft er een uitgebreid verslag van gemaakt.
Klik hier voor het verslag.

 


Geplukt van nl.reizen.caravan (september 2001)

Zelf importeren van een caravan

Een paar jaar geleden heb ik vanuit Duitsland een caravan geïmporteerd naar Nederland.
Afgezien van het verschil in prijs kostte de invoer niets en moest ik alleen een bedrag van circa 180 gulden aan de RDW betalen voor keuring en registratie plus een tientje om hem te laten wegen.
Het uitzoeken hoe en wat bij de RDW kostte mij de meeste tijd.
De ANWB en andere instanties konden en wilden mij niet helpen, Hobby in Nederland wilde mij geen goedkeuringsbewijs (EU) afgeven en zo dus van scratch aan begonnen inlichtingen te verzamelen.
Wat mij wel opviel was dat iedereen met andere informatie kwam die met elkaar in tegenspraak was.
Koop je de caravan van een particulier in Duitsland dan moet de caravan bij de TUV zijn afgemeld.
Het Duitse registratiebewijs moet je dan meenemen naar Nederland.
Caravan achter de trekhaak en ( verzekerd !!!) naar Nederland rijden met eigen nummerbord erop.
Melding bij de douane aan de grens in Nederland is niet nodig.
Bij de RDW vooraf om formulieren vragen in verband met invoer en keuring van de caravan en een afspraak maken voor een keuring.
Tevens in Nederland de caravan laten wegen bij een officieel weegstation (het moet een weegstation zijn waar douane aanwezig is).
Met dit weegbewijs, Duits registratiebewijs, ingevulde formulieren en de caravan naar de RDW en circa 3 kwartier later ben je klaar.
Het aangepaste kentekenbewijs dan wel registratiebewijs van de caravan krijg je later per post thuis.

Herman (havosVERVANGDOORAPESTAARTchello.nl)

Het is wel van belang dat voor de in te voeren caravan reeds een typegoedkeuring in Nederland bestaat. Anders is het veel ingewikkelder en vooral duurder! Van de SMV-importeur heb ik het verhaal gehoord dat het aanvragen van een dergelijke keuring duizenden guldens kost.

Menno v d Heijden

Meer tips