Accessoires en diversen

Een hoofdstuk over heel uiteenlopende onderwerpen. U krijgt informatie over het voorkomen van diefstal, pech onderweg, TV-ontvangst in het buitenland, accessoires.

Antidiefstal
Het is natuurlijk bijzonder vervelend als de caravan wordt gestolen, voor de deur, onderweg of op een camping. Wilt u 's ochtends vroeg vertrekken, dan is het logisch dat de caravan de avond ervoor wordt ingepakt. Neem enige voorzorgsmaatregelen waardoor diefstal niet al te eenvoudig wordt. Een beproefde methode is de caravan in afgekoppelde positie klem zetten tussen uw eigen auto en die van de buurman. Beter is het de caravan te voorzien van een speciale beveiliging.
Overigens bestaan er al verzekeringsmaatschappijen die een dergelijke beveiliging in de polisvoorwaarden hebben opgenomen. Dat betekent dat u niet alleen voor de deur, maar ook op een camping uw caravan niet onbeheerd mag achterlaten zonder deze te voorzien van een beveiliging. De kans is groot dat binnenkort alle maatschappijen zo'n voorwaarde hanteren.

Soorten beveiligingen
Wanneer het gaat om beveiligingen is de keus enorm groot. Het vroeger veel toegepaste 'Ei van columbus', een kogel die in de koppeling wordt geklemd, wordt nog weinig gebruikt. Het is ook wel een erg simpele oplossing. Beter is een huls of kap die de hele koppeling afschermt, dus ook de bevestigingsbouten, zodat het onmogelijk is de koppeling om te wisselen en alsnog weg te rijden. Dergelijke kappen bestaan natuurlijk ook voor de op steeds groter schaal toegepaste koppeling-stabilisatoren van Al-Ko, Westfalia en Winterhoff. De Stabifix heeft een (goedgekeurd) ingebouwd slot.
Ook een solide wielklem kan een goede bescherming bieden. Ze zijn er in alle mogelijke vormen en maten.
Er is ook een slotje te koop waarmee de uitdraaisteun kan worden geblokkeerd in uitgedraaide positie. Dit biedt wel enige beveiliging maar niet afdoende, want de uitdraaisteun kan in zijn geheel worden gedemonteerd.
Welke beveiligingshulpmiddelen goedgekeurd zijn, is te zien op de webstek van de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (het is even zoeken).

Pech onderweg
Veel autoverzekeringen bieden ook (standaard al) hulp bij ongelukken in het buitenland. Een getrokken caravan valt hier ook onder.
*Tip: lees de polissen van uw auto- en caravanverzekering eens na. En niet te vergeten die van uw reisverzekering.
Veel reisverzekeringen bieden de optie 'automobilistenhulp' (caravan al of niet inclusief).
De ANWB heeft (voor leden) de bekende Reis- en Kredietbrief Plus met aanhangwagensupplement voor bijvoorbeeld de caravan.
Het is moeilijk te concluderen hoe "onmisbaar" deze extra automobilistenhulp is. In discussies blijken de meningen sterk verdeeld. In het buitenland in de problemen raken heeft veel meer voeten in de aarde dan in het binnenland, alleen al vanwege het taalprobleem. Dat zou een reden kunnen zijn "voor alle zekerheid" toch maar zo'n verzekering erbij te nemen. In dit geval geldt: beter over- dan onderverzekerd. Misplaatste zuinigheid kan u lelijk opbreken. (NB: de schrijver heeft geen belangen in de verzekeringsbranche ;-))

TV in het buitenland
Het lijkt zo simpel, de draagbare TV mee van huis op vakantie, maar heb je er ook wat aan? Soms wel en soms niet. Wereldwijd bestaan er drie systemen, te weten: NTSC, PAL en SECAM. Het NTSC-systeem is het oudste (en slechtste) systeem. Het wordt gebruikt in o.a. Amerika en Japan. Dit laatste wil niet zeggen dat japanse TV's ermee werken, alleen de TV's die in Japan worden verkocht. Het systeem werkt met 525 beeldlijnen.
In een deel van Europa wordt het door Telefunken ontwikkelde PAL-systeem gebruikt. Dit systeem heeft 625 beeldlijnen. In een ander deel van Europa wordt het SECAM-systeem gebruikt. Dit heeft de meeste beeldlijnen namelijk 819. Maar er is nog een ander probleem namelijk dat van het geluid. Dat kan in amplitude (AM) of in frequentie (FM) gemoduleerd worden. Er zijn toestellen op de markt die geschikt zijn voor meer of alle systemen. Voor informatie kunt u het beste terecht in een speciaalzaak op TV-gebied.

Antenne
Ook al is de TV nog zo goed, de ontvangst staat of valt met de overdracht van het signaal van zender naar ontvanger. De TVsignalen planten zich bijna rechtlijnig voort en buigen nauwelijks met het aardoppervlak mee. Dat betekent dat het signaal van de zender niet verder reikt dan in overeenstemming is met de hoogte van de zendmast en de hoogte van de antenne. Hoe hoger beide zijn, hoe verder de afstand kan zijn. De TV-antenne moet de zendmast kunnen "zien". Is er een berg tussen zendmast en antenne dan komt er geen signaal, dus geen TV-ontvangst. In de bergen heeft men meestal lokale TV-zenders die het signaal van de centrale zender oppikken en dit voor de regio versterkt weer uitzenden.
De antenne-aansluiting en de doorvoer waar de kabel naar binnen gaat zijn kwetsbare plaatsen. Vocht dat binnendringt via deze aansluiting veroorzaakt soms grote niet te verwachten schade aan wand en vloer. Aandacht op dit punt is geboden.

Sateliet TV
Wie een Nederlandse zender (en tal van buitenlandse zenders) in het buitenland wil ontvangen heeft een satellietontvanger nodig, ook wel schotelontvanger genoemd.
Een interessante (Nederlandse) webstek over satelliet-tv is www.weethet.nl.

Diverse accessoires
Om het caravannen aangenamer te maken, is er een keur van accessoires te koop. Denk er wel aan dat elk accessoire zijn eigen gewicht heeft en dat dit gaat ten koste van het laadvermogen. Wij laten bewust de standaard-artikelen zoals stoelen, barbecues, windschermen en dergelijke buiten beschouwing maar vestigen alleen de aandacht op een paar specifieke accessoires.

Zonnepaneel
Gratis energie is natuurlijk nooit weg en als u veel 'vrij' staat kan een zonnepaneel goed van pas komen. Een zonnepaneel bestaat uit een aantal foto-voltaïsche zonnecellen. Dit zijn ronde of vierkante zeer dunne schijfjes silicium met een oppervlakte van ongeveer 100 cm'. Elke cel zet licht om in elektrische energie. De spanning per cel is maximaal 0,5 V. De laadstroom varieert - afhankelijk van het zonlicht en het aantal cellen tussen 0,5 en 2 A.
Een zonnepaneel wordt altijd gecombineerd met een 12 V-accu voor opslag van energie. Indien de caravan is uitgerust met een uitgebreide 12 V-installatie, voorzien van zuinige stroomverbruikers, is het mogelijk om helemaal onafhankelijk van de 230 V-stroompaal te kamperen. Een zonnepaneel levert ook energie als de zon niet schijnt. Om een idee te geven: een zonnepaneel met een opgegeven capaciteit van 40 W levert in de zomermaanden in Nederland gemiddeld 110 Wh per dag.
In de zuidelijke landen kan dit oplopen tot 150 Wh per dag. De aanduiding Wh wil zeggen het vermogen in Watt x de tijd in uren. Een rekenvoorbeeld: verlichting van twee TL-lampen van elk 8 W gebruikt in 2 uur 2 x 2 x 8 = 32 Wh. Een TV met een vermogen van 40 W gebruikt per uur 40 Wh.
Afhankelijk van de capaciteit van de accu kan zelfs voor meerdere dagen voldoende energie worden opgeslagen. Voor de zomermaanden is een accu met een capaciteit van 60 Ah meestal voldoende, wie veel in voor- en naseizoen op pad gaat, kan beter een accu van 100 Ah kopen. Omdat een accu niet mag worden overladen, moet de installatie professioneel worden aangesloten. In het systeem moet een spanningsregelaar zijn opgenomen die de spanning van het zonnepaneel op 14 V brengt en die ervoor zorgt dat de accu niet wordt overladen.

Fietsen mee
Een fietsdrager is een praktisch accessoire voor wie de fiets mee wil nemen op vakantie. En steeds meer mensen blijken dat te willen.

Raamluifel
Vooral in combinatie met horren een handig accessoire. Ze zijn meestal vrij eenvoudig aan te brengen en in alle soorten en maten verkrijgbaar. In warme streken dragen ze wat bij aan het behaaglijk houden van het interieur.

Vaste luifel
In plaats van voortent of luifel worden ook bij caravans (in navolging van campers) soms vaste luifels gebruikt. Dat 'vast' heeft te maken met de opbergplaats van de luifel in een speciale bak, die permanent aan de caravan is bevestigd. Het bedieningsgemak van een vaste luifel is voortreffelijk, zodat vooral caravanners die veel rondtrekken er profijt van hebben.
Houdt er echter wel rekening mee dat bevestiging van een 'gewichtig' onderdeel zo hoog aan de caravan een nadelige invloed heeft op de rij-stabiliteit.

'Wasmachine'
Het idee is al heel oud. Door draaien en schudden wordt na verloop van tijd de was vanzelf schoon. Er is een kleine handwasmachine op de markt waar maximaal 2,2 kg wasgoed in kan worden gewassen. Na 1 tot 2 minuten (afhankelijk van de hoeveelheid was) met de hand draaien van de trommel is de was schoon. Het geheim schuilt in de druk die ontstaat door het draaien. Het apparaat past in een doos van 30 x 30 x 38 cm en daarvoor is in de meeste caravans wel een plekje te vinden.
Tip: voor kleine wasjes zijn er afsluitbare emmertjes in de handel, die voor driekwart gevuld met water en zeep, onderweg de was door het klotsen in beweging zet.

Verder
Verder zijn nuttig een kluisje, waarin kleine kostbaarheden en waardepapieren veilig kunnen worden opgeborgen. Van een karretje kun je ook veel plezier hebben, niet alleen om een jerrycan op te vervoeren, maar ook een nogal gewichtige ondertank van een cassettetoilet. Grote wielen zijn te prefereren boven kleine.
Een goede wielmoersleutel zou eigenlijk al lang tot de standaarduitrusting van elke caravan moeten behoren.

Verplaatsen van de caravan
Om de caravan over korte afstanden te verplaatsen en ter plaatse te manoevreren zijn hulpmiddelen op de markt, in het algemeen aangeduid met het Engelse woord Mover. Fabrikanten / leveranciers zijn Truma/Carver (Euro/Caravan Mover), Ivra (Move Control) en Powrwheel (Powrmover).

mover1.jpg Het apparaat bestaat uit 2 elektromotortjes met aandrijfrollen die aan het chassis voor de wielen gemonteerd worden. De aandrijfrollen kunnen los van of tegen de banden gezet worden. In de 'los van'-stand is de caravan gewoon trekbaar. Worden de aandrijfrollen tegen de banden geplaatst, dan kan het apparaat zijn werk doen. Met behulp van een handbediening kan het apparaat geactiveerd worden en daarna de caravan gemanoevreerd worden.