Bron: CaravanTrekker.nl (juli 2005)

Luchtweerstand

Luchtweerstand en stroomlijn
De vorm van een caravan heeft meer invloed op de rijprestaties dan u denkt. De grootste kracht die overwonnen moet worden bij het rijden met een caravan op de vlakke weg is de luchtweerstand. Ten opzichte van een solo auto neemt de totale luchtweer stand tot wel 200% toe, dus drie keer zoveel! - wanneer er een caravan meegezeuld moet worden.
De luchtweerstand bestaat uit de stroomlijn (Cw-waarde) vermenigvuldigd met het frontaal oppervlak. Een smalle, lage en goed gestroomlijnde caravan heeft dus de minste luchtweerstand. Het gewicht van de caravan heeft op de vlakke weg nauwelijks invloed op de prestaties. Wel op de acceleratie, maar niet op de snelheden die gehaald of gekruist kunnen worden.

Verschil in trekauto's
De vorm van de trekauto is mede bepalend voor de luchtweerstand van de gehele combinatie. Een bestelauto (busje) zet de caravan meer uit de wind dan een lage sedan bijvoorbeeld. Het effect van een slecht gestroomlijnde caravan achter een bestelauto is dan ook kleiner dan achter een lage sedan uitvoering.
Een skibox of speciale caravanspoiler verhoogt de luchtweerstand van de auto, maar vermindert de luchtweerstand van de caravan. Het netto effect is echter lang niet altijd positief.

Verschil in caravans

   

Ogenschijnlijk is er niet eens zoveel verschil tussen een BIOD Nomade en een Knaus Südwind. Toch is de luchtweerstand van de Biod een stuk geringer dan de luchtweerstand van de Knaus. Uit windtunnelproeven blijkt dat caravans - zoals de Biod - die uitgevoerd zijn met afgeronde hoeken en randen aan de voor-zijkant met minimaal een ronding van 15 cm een gunstig effect hebben op de Cw-waarde. Die rondingen moeten met name doorlopen tot aan de bovenkant. Bij de Knaus (en vele andere caravans) maakt de tentrail een haakse hoek met de caravanvoorzijde en dat is weliswaar goedkoper te produceren maar minder gunstig voor de stroomlijn. Ook is de afronding (de radius) gering en bovendien is het totaal frontaal oppervlak van de Biod iets kleiner dan van de Knaus. Een caravan van 2,30 m breed is op de camping erg royaal maar op de weg een windvang.

Verschil in prestaties
Zetten we nu voor beide caravans dezelfde trekauto en beladen we de caravans even zwaar dan zijn er duidelijke verschillen in prestaties. In dit voorbeeld koppelen we een relatief zwak gemotoriseerde en lichte Citroën C4 1.6 16v aan deze caravans.
De verschillen in de Trekkersscore zijn aanzienlijk. In de bergen is vooral het gewicht bepalend en zijn de prestaties nagenoeg gelijk.
Wel rijdt de Biod op een autobaanhelling van 5% iets sneller naar boven omdat ook dan de luchtweerstand weer een rol gaat spelen.
Op de vlakke weg zijn de verschillen in de vijfde versnelling enorm. Met de Knaus is de vijfde versnelling eigenlijk niet te gebruiken terwijl met de Biod regelmatig in vijf gereden kan worden. Ook in de vierde versnelling is nog steeds een duidelijk verschil merkbaar. Rijdt u bijvoorbeeld met tegenwind (denk aan de Mistral in het Rhónedal) zult u met de Knaus zelfs terug moeten naar de derde versnelling, terwijl de Biod bezitter u in de vierde versnelling rustig voorbij komt en, belangrijk, met veel minder motorlawaai.
Met name het comfort tijdens het rijden op doorgaande wegen is tussen beide combinaties heel verschillend. Het scheelt namelijk wel of u op een lange reis al dan niet van de vijfde versnelling gebruik kunt maken. Een gunstige stroomlijn zal ook in het brandstofverbruik merkbaar zijn hoewel de besparing op het totale vakantiebudget wellicht niet erg groot is. Met minder hard rijden bespaart u wellicht meer...

Conclusie
Heeft u niet zo'n sterke trekauto maar vindt u vlot of zuinig en vooral comfortabel caravannen belangrijk, geef dan de voorkeur aan een caravan met een lage luchtweerstand. Let daarbij enerzijds op modellen met een gunstige stroomlijn, zoals bijvoorbeeld Biod, sommige typen van Kip, Avento en Eriba Touring, en anderzijds caravans met een geringe hoogte en breedte zoals een Eriba Touring, Kip Kompact of Trigano. Door een aantal (vergelijkende) trekkrachtberekeningen te maken op www.caravantrekker.nl kunt u precies bepalen met welke caravans u die goede prestaties kunt verwachten.

De trekkersscore voor de Citroen C4 + Biod Nomade: ****
Prestaties op de vlakke weg
Acceleratie: ***
Windstil: top- en kruissnelheid, versnellingsgebruik: *****
Tegenwind: kruissnelheid en toeren(lawaai): ***
Prestaties in de bergen
Wegrijden op berghellingen: **
Rijden op steile hellingen: **
Tempo op autobaanhellingen: ****
 
De trekkersscore voor de Citroen C4 + Knaus: **
Prestaties op de vlakke weg
Acceleratie: ***
Windstil: top- en kruissnelheid, versnellingsgebruik: **
Tegenwind: kruissnelheid en toeren(lawaai): *
Prestaties in de bergen
Wegrijden op berghellingen: **
Rijden op steile hellingen: **
Tempo op autobaanhellingen: ***
meer * is beter (maximaal 5)

 

Citroen C4 + Biod Nomade: windstil   windkracht 3 windkracht 5 rugwind 2
Topsnelheid in 2e versnelling 881 881 881 881 km/u
Topsnelheid in 3e versnelling 1241 119 107 1241 km/u
Topsnelheid in 4e versnelling 124 110 91 132 km/u
Topsnelheid in 5e versnelling 108 88 terugschakelen 118 km/u
Citroen C4 + Knaus: windstil windkracht 3 windkracht 5 rugwind 2
Topsnelheid in 2e versnelling 881 881 881 881 km/u
Topsnelheid in 3e versnelling 118 107 93 1231 km/u
Topsnelheid in 4e versnelling 110 94 71 118 km/u
Topsnelheid in 5e versnelling 91 67 terugschakelen 103 km/u
1 circa maximum toerental
Rood geduide snelheden: misschien beter terugschakelen