STABIFIX3 KOPPELING-STABILISATOR

Montage- onderhouds- en gebruiksvoorschrift.


Tekening 167KB

Algemeen.
De Stabifix-stabilisator past op alle modellen caravans en aanhangwagens. Echter een stabilisator mag NOOIT gebruikt worden bij een trekhaak waarbij een verticaal ingeschroefde trekkogel wordt gebruikt, zoals b.v. bij enkele typen van geïmporteerde trekhaken (Zweden en België). De trekkogel zou door gebruik van deze kombmatie kunnen losdraaien.

Het Slot. (tevens instructie voor het koppelen).
De Stabifix wordt geleverd met een goedgekeurd en ingebouwd profiel-cilinderslot en 3 genummerde sleutels.
ONTSLUIT eerst de Stabifix door een sleutel in het slot te steken en 90° te draaien. (sleutel staat dan verticaal en kan NIET worden verwijderd).
Leg dan de Stabifix omgekeerd op een stuk karton (dit ter bescherming van de lak) op de grond en zet de ene voet op de handgreep en oefen met de andere voet de nodige kracht uit op het uiteinde van de behuizing om de stabilisator te openen. Zo scharniert u veilig en eenvoudig de stabilisator, tegen de veerspanning in, open.
Draai nu de Stabifix in de normale gebruiksstand en pas deze eerst op uw trekkogel van uw auto.

De knop 23 aan de zijkant geheel uittrekken, de handgreep 14 geheel naar voren bewegen en de Stabifix op de kogel plaatsen. (Dit is stand 1 : geopend).
De handgreep naar achteren duwen tot dat de knop 23 naar binnen springt. Nu werkt de stabilisator als normale koppeling. (Dit is stand 2 : gekoppeld).
Het is echter gebruikelijk dat de handgreep direkt naar beneden wordt geduwd tot de stabiliserende functie is bereikt. (Dit is stand 3 : gestabiliseerd).

Let op: ALLEEN bij de gestabiliseerde stand 3 kan de Stabifix op slot worden gezet door de sleutel weer naar 90° horizontaal te draaien en dan kan bij deze stand de sleutel worden verwijderd. Dit verplicht u, net zoals bij een fietsslot, de sleutel te verwijderen, anders vraagt u om problemen! In alle andere standen mag het slot niet worden gebruikt, want anders kan er zelfs schade aan het mechaniek ontstaan.

Montage.
Het kan zijn dat uw Stabifix niet precies past vanwege productie/tolerantie en/of voorafgaande slijtage van de trekkogel. In dat geval dient de Stabifix nagesteld te worden. De beschrijving daarvan vindt u onder'Afstellen'.

Demonteer eerst de bestaande koppeling. Tik de achterste bout met een pen (dia 12 mm en een lengte die gelijk is aan de diameter van de pijp van de oplooprem) eruit. Zo blijkt het oog van de oplooprem-schokbreker op zijn plaats!

Bevestig nu de Stabifix met de bijgeleverde bouten, ringen, vulstukken, aan de oplooprem. Pas op dat het schokbrekeroog samen met de achterste bout op zijn plaats blijft.

Moeren aandraaien met een moment van 85 Nm. Dit is ca. 32 kg aan het einde van de ringsleutel van 19 mm.
Controleer na afloop van de montage de werking van de opiooprem, en de speling tussen handgreep en handrem handle.

Afstellen.
De Stabifix is normaal afgesteld op een trekkogel van 50,0 mm diameter. Indien het dichtdrukken naar stabiliseren (stand 3) niet met een flinke kracht gepaard gaat, is vermoedelijk de trekkogel kleiner dan deze maat. Ook bij extreme slijtage van de remvoering wordt deze kracht beduidend lager. Dan moet de Stabifix worden nagesteld in gekoppelde toestand aan Uw auto.

Daartoe zijn 2 inbussleutels (3 en 10 mm) meegeleverd en ga als volgt te werk:

Controleer op de werking. Bij een goede afstelling is er tussen de verticale hefboom (6) en de cilindrische pen (3) een kleine speling, zie schets, met voeler is strookje papier te controleren. Indien geen ruimte dan dient stabilisator nagesteld te worden (voorprop naar binnen draaien).

Tenslotte:
Het kan voorkomen dat de Stabifix onder bepaalde omstandigheden een licht krakend/bonkend geluid maakt en dat is hinderlijk maar onschuldig, alle koppelingsstabilisatoren kennen dit verschijnsel. Met een kleine hoeveelheid vet (*) is dit te verhelpen. Indien men overdadig smeert verminderd de stabiliserende werking te drastisch.

Bij een nieuwe stabilisator kan het gebeuren dat de sleutel in het begin moeilijk op slot dan wel van slot gedraaid kan worden. Door even aan de handgreep te trekken of naar beneden te duwen zoekt men de juiste stand.

Controleer altijd of de trekkogel van Uw trekhaak goed in de Stabifix zit. 
Even met de vingers onder de Stabifix voelen!

(*) WD 40 is beter (ook geschikt als contact spray voor stopcontact)
Dec. 2001


mei 2002: Tip van hr. Sanders zelf voor wat betreft het kraken van de Stabifix. Als je een hekel hebt aan kraken moet je, volgens Sanders, een plastic boterhamzakje om je trekhaakkogel doen elke keer als je de caravan aankoppelt. Dat gaat het kraken tegen, de frictiewerking blijft optimaal en de koppeling blijft droog, dus ook geen aanhang van stof en straatvuil. Ik heb geprobeerd en inderdaad, geen kraken en toch alles lekker stabiel. (Jelis Lamain)