Vloerverwarming aanbrengen

Op de rommmelmarkt kochten we twee Inventum zwakstroomdekens voor een tientje (het geluk is met de dommen). De grootste leverde bij 16 Volt resp. 40, 29 en 15 Watt. Overkomelijk aan de stroompaal. Uit elkaar gehaald bleek de verwarmingsdraad te bestaan uit een plastic slangetje met daarin een bosje dunne weerstandsdraadjes en wat katoendraden. Aangezet in de drie standen bleek de draad respectievelijk 29, 32 en 35 graden te worden.
Op schaal 1:10 hebben we de beschikbare lengte van de weerstandsdraad met de curvimeter uitgepuzzeld slingerdeslang op de caravanvloer (niet inkorten of doorknippen, want de lengte van de draad bepaalt de totale weerstand en de temperatuur!). Het stuk voor de kachel hoefde natuurlijk niet, maar moest wel overbrugd worden, zodat daar een gewoon stukje snoer tussen kwam. Eindjes vertinnen en met klemfittinkjes of kroonsteentjes aan elkaar. De onderlinge afstand van de draden hebben we een beetje gegokt, (een bekende fabrikant houdt 40 W per m2 aan).
Een couponnetje zeil met de rug naar boven (wat steviger snijdt beter) met een linoleumgudsje voorzien van groeven volgens het uitgedokterde patroon, dat met begin en eind uitkomt bij de trafo.
In de groeven de draad (die er gerust wat bovenuit mag steken, drukt nog samen) en alles vast met breed plakband. Eventuele randjes van het zeil wat afgeschuind zodat het niet gaat tekenen in de vloerbedekking.
De vloerbedekking eroverheen en de trafo opgesteld en aangesloten onder de koelkast. Daar zit toch 220 V in de buurt. Zie de tekening.
Voortaan konden we lekker op onze sokken lopen en hadden we geen kouwe pootjes meer als we 's nachts even uit bed geweest waren. Luxe hoor!

Nog een kleine waarschuwing: draadjes die niet goed contact maken doordat ze geoxideerd of los raken door trillen, zullen de stroomkring verbreken; dan hebt u geen warme voeten meer. In het ergste, bijna niet voorkomende geval kunnen ze echter ook gevaar van vonkvorming en brand opleveren. Hou die plaatsen dus in het zicht en zorg voor een onbrandbare ondergrond.
Jasper Westerop

Meer tips