Oplossing voor losse tafel die 'inschuiven' bemoeilijkt

Ik heb een rondzit in mijn caravan, waar wij geregeld met 5 personen moeten zitten. De tafel is ongeveer net zo breed als de ruimte tussen de banken, Dit betekent dat het moeilijk is om in te schuiven, vooral aan de kant van de keuken.

Ik heb in het verleden wel eens een oplossing hiervoor gezien, die kostte ongeveer 40 Euro en dat heette iets van "schrijfblad" of zo. Je kon dit apparaat onder het tafelblad plaatsen en dan kon je je tafel op en neer schuiven om aan een kant meer ruimte te geven. Ik begreep dat het apparaat ook niet ideaal was.

Kip zou nu iets hebben, zodat je de tafel kunt draaien. Nu is dat bij Kip helemaal nodig, want daar is de tafel vaak nog breder dan de ruimte tussen de banken.

Vroeger had ik een Beyerland met een heel lichte tafel, die ook nog op zeil stond, dus was het niet zo een probleem om de tafel iets te schuiven. In mijn Fendt met zware tafel is dit echter een groot probleem.

Ik heb heel lang nagedacht hoe ik dit probleem zou kunnen oplossen.

Recentelijk heb ik ook werkelijk zaag en schroevendraaier ter hand genomen om mijn idee te realiseren. Een extra probleem dat ik had was dat logees op de tafel moeten slapen en deze dus ingeklapt niet veel hoger mag worden aan hij was.

Het basis idee dat ik had, is heel simpel: Schroef het tafelblad van zijn onderstel. Neem een zogenaamde meubelplaat (wit) die iets kleiner is dan het tafelblad en schroef deze plaat op het onderstel (met behulp van zogenaamde inslagmoeren) Als je het tafelblad nu op die meubelplaat legt, kun je het alle kanten uit schuiven. Nu nog een methode vinden om de bewegingen te beperken.

Ik had gedacht om achter (bij de dwarsbank) een draaipunt te maken en aan de caravanzijde dit draaien te begrenzen.

Dat draaipunt is simpel te maken. Met een gatenzaag zaag je een rondje van zeg rond 40-60 mm uit de plaat. Dit rondje schroef je onder het tafelblad en je legt het tafelblad weer op het onderstel met meubelplaat. Zorg ervoor dat het rondje in het gaatje valt en je hebt je draaipunt.

Ik moet mijn tafel op kunnen tillen, dus hier moet nog iets op gevonden worden. Aan de draaipuntzijde is dit simpel. Schroef een latje van zeg 100 mm lang op het scharnier, hierdoor kan het rondje niet meer uit het gat. Aan de andere kant kun je een cirkelboog van de meubelplaat afzagen, met als middelpunt het draaipunt. De breedte van deze cirkelboog hoeft maar zeg 5 cm te zijn. Deze cirkelboog schroef je ook weer aan de onderkant van het tafelblad. Nu draait het tafelblad om het draaipunt en de andere kant "schuurt" langs de cirkelboog. Nu kun je op de cirkelboog een paar latjes schroeven, om te zorgen dat tafelblad en meubelplaat met onderstel een deel wordt.

Nu nog 2 latjes onder het tafelblad schroeven om te zorgen dat de slag van het tafelblad beperkt blijft.

Ik heb ook nog een "schuifje" aan de onderkant gemonteerd, zodat je het draaien ook vast kunt zetten (tijden het opdienen van de soep)

Ik heb vanwege de hoogte van de tafel meubelplaat met een dikte van 10 mm gebruikt. Ik denk dat dit goed genoeg is. Als ik geen hoogteproblemen had, zou ik 18 mm plaat gebruikt hebben.

Als in verband met de inslagmoeren het glijden niet lekker verloopt, is het te overwegen om aan de onderkant van het tafelblad enkele stroken zogenaamd strijkband aan te brengen .

Als e.e.a. zover klaar is, moet je nog even in alles standen de uitstekende delen van de meubelplaat aftekenen en afzagen.

Het geheel werkt voortreffelijk!!! (J.A.M. Claassen, dec 2002)

Meer tips