Een (2-persoons)stapelbed in een Knaus-caravan.

Zorg dat de achterzijde van de caravan versterkt is, ik heb 2 plaatjes betonplex (A) gebruikt, een andere soort sterk hout kan natuurlijk ook. Deze betonplex is in de steunbalken van de caravan geschroefd, er tussen in zit schuim of piepschuim. Hierop is de ijzeren U bevestigd, te koop vaak bij de betere bouwmarkt of ijzerwarenhandel. Wij hebben ze laten maken bij een technische ijzersmederij. 4x, totaal hfl. 30, wellicht in de winkel goedkoper.

Aan de andere zijde, bij ons in de kast en achter de schuifdeur heb ik 2 latten (ongeveer 6x4) bevestigd (de caravantussenwandjes zijn dun en hol) die op de grond rusten en dus houvast bieden aan de schroeven voor de U (B). Tussen A en B komt dan de dwarslat (plank), lengte afhankelijk van de afstand tussen A en B. Hierop is een lat geschroefd waar het bed op komt te rusten. Zowel aan de achterzijde en de voorzijde zie je dat de meubelplaat die is gebruikt op de koppen van het bed, precies achter de lat valt. Dit om schuiven te voorkomen.

st1.jpg
betonplex

st2.jpg
ijzeren U

Aan de achterzijde bij het achterraam is de lat nog 'doorgemaakt'. Hierop kan je het bed in opgevouwen stand neer leggen zodat je er onder kan zitten aan de tafel en banken. Op de meubelplaat hadden wij (zowel voor als achter) 2 valhekken gemonteerd, zoals bij het IKEA-meegroeibed Vikare. Dit om uitvallen te voorkomen. Toen de jongens nog heel klein waren, hadden we tevens een net gespannen. Om de geboorde gaatjes heen waar de pennen van de valhekken zitten heb ik om uitlubberen te voorkomen een aluminium U profieltje aangebracht met een gat erin, dat precies over het gat in de meubelplaat valt.. Er kon nu dus echt niks gebeuren ook al begonnen de peuters er aan te rammelen. Als de kinderen wat ouder worden, kan je er in het midden van het bed aan de onderzijde een tussen lat onder bevestigen, dit om doorbuigen te voorkomen. De bedplanken zijn van degelijk hout (multiplex) en 20x183 centimeter en 16 millimeter dik. Aan elkaar verbonden door een pianoscharnier. Deze is beurtelings dan weer aan de bovenzijde en dan weer aan de onderzijde met de pen kant gemonteerd om het opvouwen mogelijk te maken. De matrasjes had ik nog, maar die zou je op maat kunnen kopen bij de juiste zaak. Verkrijgbaar op iedere lengte, breedte, dikte en soortelijk gewicht. Ook makkelijk als de kinderen later in de tent slapen. Voor de matrasssen heeft mijn vrouw zelf hoezen gemaakt. Zowel onder als boven hebben we een spotje gemonteerd. Aandachtspunten: Hou net genoeg ruimte over voor de gordijnen en rollo's. Let erop dat de kinderen niet onder de kastjes liggen aan de voorzijde van de caravan (geldt dus voor achterste bed). Zorg dat je de hoogte van het onderbed en het bovenbed met plafond eerlijk verdeeld. Zie hoogte foto.

st3.jpg
verstevigd

st5.jpg
pianoscharnier

st4.jpg
hoogte

Jan Staal

Meer tips