Dit voorjaar heb ik in mijn Bürstner 420 tn uit 1994 ringverwarming aangelegd. De Truma kachel (ik geloof 3002p of zoiets) zat er al in. Ik heb gekozen voor een installatie met airmix wat betekent dat je de keuze hebt om warme lucht vanachter de kachel aan te zuigen of koele lucht vanonder de caravan (voor in de zomer). Naast het extra comfort van koeling in de zomer werd deze keuze mede bepaald door het feit dat mijn kachel van voor 1996 is. De ventilatoren die Truma nu levert, passen (zonder aanpassing) alleen maar op kachels van 1996 of later (precieze datum weet ik niet). Dit werd mij verteld door de medewerker van de Kampeermarkt in Eindhoven. Als je tevens een airmix monteert, dan wordt deze selectieklep achterop de kachel gemonteerd. Aan deze airmix verbind je dan twee buizen, een gaat door de bodem van de caravan om koele lucht aan te zuigen. De andere gaat naar de Truma-ventilator. Met de klep kun je nu dus de keuze maken tussen warme lucht van de kachel of koele lucht vanonder de caravan. De ventilator wordt nu dus op de bodem of aan de wand van de caravan gemonteerd, afhankelijk van de beschikbare plaats. Vanuit deze ventilator vertrekken dan de twee luchtcirculatiebuizen, linksom en rechtsom door de caravan om de warme (of koude) lucht te verdelen. Als deze buizen niet gelijk van lengte zijn (bijv. omdat de kachel niet centraal in de caravan staat), dan kun je op de ventilator de luchtstroom naar de kortere buis verkleinen. Met een 7-gatenboor (ik geloof dat ik 67mm heb gebruikt) maak je nu de gewenste gaten om de buis door de caravan heen te leiden. Om van bank naar bank te komen maak je een koof op de bodem waar je de buis doorheen leidt en je tevens uitstroomopeningen in maakt. In de bagagebakken leidt je de buis langs de wand van de caravan direct onder de bankkussens door. Door middel van kleine balkjes en triplex plaat maak je afstandhouders tussen de wanden van de caravan en de zitkussens zodat warme lucht vanuit de buis tussen de caravanwand en de kussens naar boven kan stromen. Om deze luchtstromingen mogelijk te maken maak je, daar waar de buis in de bakken onder deze afstandshouders doorloopt met een mes een paar kleine inkepingen in de buis. Door nu de buis aan de zijde van de inkeping, waar de lucht naartoe stroomt, een beetje dicht te drukken krijg je perfecte uitstroomopeningen voor de warme lucht. Dus, als de luchtstroom van links naar rechts door de buis stroomt moet je de buis aan de rechterkant van de inkeping wat dichtdrukken. Let wel, Truma levert ook smallere aftakkingsbuizen met deze inkepingen er al in maar ik heb gewoon inkepingen in de 60 mm buis gemaakt. Eigenlijk kom je dit laatste ook in de meeste caravans tegen. Bij gebruik van de smallere aftakkingsbuizen kun je de 60 mm buis over de bodem van de bakken laten lopen (ipv deze in iedere bak direct onder de zitkussens te leiden. Ikzelf heb hiervoor niet gekozen omdat de buis op de bodem alleen maar meer kans geeft op beschadiging door bagage.
Op de site van Bürstner (http://www.buerstner.com) kun je de indeling van mijn caravan vinden (420 tn). In deze caravan staat de kachel (zoals bij de meeste caravans) onder de hangkast.
Eerst heb ik uitgezocht hoe ik de ventilator het beste in de ruimte achter de kachel kon monteren rekening houdend met de routing van de buizen, de montage van de airmix achter tegen de kachel en het gat in de bodem voor aanzuiging van de koele lucht (wat er overigens al zat). Voordat ik in deze ruimte iets heb gemonteerd heb ik eerst vanuit deze ruimte de gaten geboord waardoor je de slangen wilt leiden die naar links en rechts door de caravan gaan lopen. Vervolgens heb ik de volgende volgorde aangehouden: - buis voor aanzuiging van lucht vanonder de caravan monteren op de bodem van de caravan
Let op, het bedieningspaneel en de draad zijn redelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden zodat eerst een gat moet worden geboord waardoor men de draad leidt en vervolgens het bedieningspaneel hieroverheen monteert. Als je de draad eerst aan de ventilator monteert, kun je hem niet meer door een gat voeren.
Naast de boven genoemde inkepingen onder de bankkussens heb ik Truma-uitstroomopeningen gebruikt in de koofjes tussen de banken (2 per koof), 1 in de toiletruimte (die het einde van de slang vormt die linksom loopt) en 1 aan het einde van de andere slang die uitkomt op de hoek van de bank die naast het keukenblokje ligt.
Kosten:
Totaal ongeveer fl 550,-
Tenslotte:
Als je niet zeker weet van wanneer je kachel is plak dan tegen de achterkant een A4tje en ga er voorzichtig met een kleurpotlood overheen. Op deze manier worden de bevestigingspunten voor de ventilator op het papier zichtbaar. Neem dit papier mee naar de kampeerartikelenzaak en je weet of e.e.a. past.
Een veel goedkoper en minder geld kostende oplossing is natuurlijk het gebruik van een ventilator kachel of, nog "moderner", een halogeenheater. Je verbruikt op de camping geen gas voor je verwarming en je stroom is toch al betaald (typisch Nederlands). Persoonlijk vindt ik deze oplossingen maar niks. In het voorjaar hebben we op een camping bij Winterswijk gestaan waarbij het 's avonds net het "Orange light district" was vanwege de hoge dichtheid halogeenheaters in de verschillende voortenten. Zelfs wanneer men niet aanwezig was stonden die dingen nog de loeien!
Jos Verhaegh