Is het wel verstandig de caravan waterpas te stellen?
Iedere caravanhouder en elk caravanboek geeft aan dat de caravan waterpas moet staan. Ikzelf heb de ervaring dat het beter is als de caravan "iets" achterover, in de asrichting, gezet wordt. Op deze manier loopt het water van het dak bij een regenbui niet naar de voortent maar naar de andere zijde. Dit geeft m.i. minder evt. waterproblemen in de voortent. (W.Smits)

(juni 2001) In de nieuwsgroep nl.reizen.caravan werd het volgende aan de orde gesteld mbt een zogenaamde "leveller":

Jacques:
Ik heb zojuist een leveller gekocht voor de caravan. Je zet hem aan buitenkant om je wiel heen en draait hem met de slinger van de caravan omhoog. Het wiel komt keurig omhoog, alles werkt prima, maar ik heb toch nog een paar vraagjes aan mensen die zo'n apparaat wellicht al wat langer gebruiken. Als ik de leveller omhoog draai dan wordt aan de beide buitenkanten d.m.v. schuine metalen platen (plaatjes) druk op het wiel (de band dus) uitgeoefend en het wiel komt omhoog. Door de druk die op de band komt zie je dat deze enigszins vervormd. Kan dit kwaad? Kan ik de caravan zo 3 weken laten staan met die druk op de band. Of moet ik nadat ik de pootjes heb uitgedraaid de leveller weer verwijderen zodat de druk van de band gehaald wordt. Zo ja, moet ik dan een plankje onder dat wiel leggen of maakt dat dan niet meer uit?

Reactie van Ton:
Ik heb mijn caravan al 7 jaar nagenoeg het hele seizoen (6 maanden) op een leveller (buldog) staan en heb nooit negatieve gevolgen ondervonden. Vervormen doet de band natuurlijk altijd iets, ook als hij gewoon op de grond rust.

Reactie van Henk:
Het kan geen kwaad. Wat wel gedaan wordt bij gebrek aan een leveller, is de caravan met een normale krik (dus niet met de pootjes!) opkrikken, een blok onder het wiel schuiven en vervolgens het wiel op het blok laten zakken, maar een knappe jongen die op die manier z'n caravan waterpas krijgt.

Maar daar heeft Fred een truc voor:
Als je de spoorbreedte van je caravan meet kun je met behulp van een kort waterpasje je hutje keurig vlak krikken.
Simpel voorbeeld: Spoorbreedte caravan 200 cm, waterpasje 20 cm lang. De spoorbreedte is dus 10x de lengte van het korte waterpasje. Als je opvulplanken 20 mm dik zijn, zorg in dit geval dan voor 2 mm dikke opvulhoutjes om het korte waterpasje, dat bijvoorbeeld op de dissel ligt, waterpas te krijgen. Als je daar 3 houtjes van 2 mm voor nodig, dan krik je ook 3 plankjes van 20 mm onder je wiel en klaar is kees/fred/henk !!


Bert W suggereert een alternatieve leveller:
Een goedkope d-h-z oplossing:
5 Plankjes van verschillende lengte (watervast multiplex) en aan één zijde afgeschuind op elkaar leggen. Aan de niet-oprij-zijde (de 5 plankjes liggen daar in lijn verticaal) een gat er doorheen boren en de 5 plankjes met een bout of stuk draadeind met verzonken dubbele moeren vastzetten. De plankjes moeten draaibaar zijn. Zo heb je altijd een vlak deel waar het wiel op kan staan. Variabel in hoogte, tussen 2 en 10 cm.


Hoe stel ik mij caravan waterpas?
Ik werk met de bekende gele wiggen.
Je moet hiervoor met twee personen zijn, die een beetje op elkaar zijn ingespeeld.
Zet de caravan met behulp van de trekauto zo goed mogelijk op de plaats.
Kijk dan met hulp van de waterpas, wat er gebeuren moet.
Stel dat het rechter wiel omhoog moet, trek dan de caravan (met de hand) aan de disselkop naar links, daarbij blijft het linker wiel stil staan, (of zet er een keg tegen), en het rechter wiel komt door de bocht iets naar voren.
Zet nu een gele wig achter het rechter wiel, en voor het voor het linker wiel de keg.
Trek nu weer de caravan nu weer recht, en doe dit weer aan de disselkop, want daar is de arm (kracht) het grootste; dus hoe langer de caravan is, hoe groter de arm (kracht) is.
Terwijl je de dissel weer naar rechts trekt, loopt het rechter wiel tegen de wig omhoog.
Nu komt het kritieke moment, want nu moet de helper een keg plaatsten achter het wiel dat nu op de gele wig staat.
Het nadeel van de gele wiggen is, dat wanner je er een keg op plaatst, de keg altijd een beetje terug zakt.
Er zijn ook wiggen van aluminium in de handel met een keg die er bij hoort, daar is het probleem van iets terug lopen opgelost.
Als het wiel dat omhoog moet, aan de kant van de (caravan)deur zit, kan de helper aan de waterpas zien hoe ver het wiel omhoog moet. Gaat het om het wiel aan de niet-deur-zijde, dan moet het op de gok en is misschien correctie noodzakelijk tot "waterpas". (Freek Mook)
Waterpas zetten van de caravan.
Voor het waterpas zetten van de caravan gebruik ik reeds jarenlang een behangers schietloodje.
Van een paperclip buig ik een haakje en hang dat naast de deurlijst in het lijstje waar de pees van de voortent wordt getrokken.
Je kan op deze wijze exact de caravan waterpas stellen. (Hugo Baart, maart 2006)
Waterpas stellen mbv mover
Waterpas stellen van de caravan in de breedterichting gaat uitstekend met een mover(indien aanwezig).
Bij voor de wielen geplaatste mover achteruit op een keg rijden en bij waterpas een contra keg plaatsen zodat de mover ontlast wordt; klaar.
Bij achter de wielen geplaatste mover de caravan vooruit op de keg rijden en verder idem dito.
De keg uiteraard te plaatsen bij het laagst staande wiel. (R Wiegeraad, april 2010)

Meer tips