Vast bed in caravan

In onze Hobby 440 SB zat aan de voorzijde een normale zithoek met twee banken en een tafel ertussen.

Hier kon een bed van worden gemaakt door de tafel te laten zakken en de kussens van de zitbanken naast elkaar te leggen.
Omdat tijdens de laatste vakanties het bed altijd stond opgemaakt en de zithoek niet meer als zodanig werd gebruikt heb ik dit voorjaar een vast bed ingebouwd. Voor de constructie heb ik gekeken naar het vaste bed zoals dat origineel in een Hobby 440SF is aangebracht. Daar is het vast bed opgebouwd uit twee liggers die aan de voorzijde van de caravan aan de wand zijn bevestigd. Aan de andere zijde worden ze ondersteund door twee balkjes. Van Hobby, Duitsland heb ik vernomen dat in de voorwand van een 440 SB geen verstevigingpunten voor de bevestiging van de twee liggers waren aangebracht.

Ik ben begonnen met alle onderdelen van de banken en de tafel te verwijderen. Ook heb ik de ombouw van de slang van de verwarming verwijderd. Deze wordt uiteindelijk aangepast omdat anders de uitstroom opening onder het bed zou uitkomen.

Omdat er inde voorwand geen versterking zit, heb ik een lat over de breedte van de voorwand aangebracht (verlijmd en met schroeven vastgezet).

Aan deze latten heb ik met balksteunen, die je in elke bouwmarkt kunt vinden, de liggers bevestigd.

Aan de andere zijde worden de twee liggers ondersteund door balkjes. Aan deze balkjes zit van links naar rechts plaatmateriaal wat eerder onder de banken zat. Je behoudt zo de originele kleuren en materialen. Deze plaatjes zitten bevestigd aan de zijwand van de caravan Ún aan de balkjes, die hiermee op hun plaats worden gehouden.

Naast het bed zit aan de linkerkant van de caravan het toilet en aan de rechterzijde het keukenblok. Ter afwerking van het bed heb ik hiertegen een plaat gemonteerd, waarachter de matras ligt. Voor de sfeer heb ik hierachter een lichtsnoer bevestigd, die door middel van een schakelaar kan worden aangezet. Op de foto hierboven zie links het lichtsnoer op de betreffende plaat zitten.

Zoals gezegd zou met de ombouw de uitstroomopening van de verwarming onder het vaste bed komen te zitten. Ik heb de slang uitgebreid en de uitstroomopening verplaatst.

Tegelijk heb ik de slang die normaal over de vloer loopt, bij het bagageluik naar boven dit luik verplaatst.

Omdat de ruimte onder het bed van binnen uit de caravan niet zo makkelijk bereikbaar is, heb ik twee kratjes op een frame bevestigd. Dit frame rolt met behulp van vier bokwieltjes. Een handvatje aan de voorkant en je kunt een deel van de ruimte onder het bed eenvoudig benutten. Tijdens het rijden wordt het luikje door middel van een slotje afgesloten, zodat de kratjes niet heen en weer gaan rollen.

Ik heb vervolgens twee lattenbodems gekocht. De lattenbodem die tegen de voorkant van de caravan ligt, is met schroeven aan de twee liggers vastgezet. De tweede lattenbodem is met schanieren aan de eerste gemonteerd, zodat je van binnen uit de caravan de hele ruimte onder het bed kunt bereiken.

Christ v d Ven, aug 2005

 

Klik om te vergroten

Meer tips