Extra aanjager voor ringverwarming

Inleiding
In mijn KIP had ik een 12 volt blower op de Truma-verwarming. Een 12 V blazer heeft bij een bepaalde weerstand veel minder opbrengst dan een 230 V blazer. De caravan was vrij groot en aan het einde kon ik geen lucht meer uit de verwarmingspijp voelen. Ik overwoog toen om zo een Truma-booster te kopen (ben de naam even vergeten), maar toen kreeg ik van iemand een 230 V ventilator, waarschijnlijk uit een computer. Het geheel was een centimeter of 3 a 4 dik en 110 mm in het vierkant. In de 4 hoeken waren gaten voorzien voor montage.
Het ventilatortje draaide lekker en ik vond het zonde een hoop geld uit te geven voor zo een Truma-ding. Het probleem was dus nu hoe deze ventilator in de leidingen te monteren? Benodigdheden en voorbereiding
Ik heb lang in doe-het-zelf-zaken rond gekeken hoe dit op te lossen.
Ik besloot 4 plankjes van 150 x 150 mm te nemen met dikte 10-18 mm. In twee van de plankjes zaagde ik een rond gat, waarin de verwarmingspijp paste (rond 60 mm denk ik). In de 2 andere plankjes zaagde ik een gat gelijk aan de diameter van de ventilator. Ik kocht 2 verbindingsstukken van een rioleringspijp, ik dacht met een diameter van een 100 mm en een lengte van eveneens 100 mm. Verder 4 draadeinden M4 met 8 onderlegringen en 8 moeren.
Op de plankjes nam ik de gaten van de ventilator over. Montage
Ik schikte de onderdelen als volgt:
Plankje met gat 60---rioleringspijp—plankje met gat ventilator—ventilator—plankje met gat ventilator—rioleringspijp—plankje met gat 60.
Ik schoof de 4 draadeinden door de gaten en draaide de moeren aan zodat het een geheel werd.
Ik sneed een stukje slang van ongeveer 30 cm weg, plaatste de unit ertussen en schoof de slangen in de opening van 60 mm. Later heb ik dit hier en daar nog afgekit. Zet de unit wel op een simpele manier vast aan de bodem, anders verschuift hij en gaan de slangen los! Alternatieven:

13 December 2002, J.A.M. Claassen

Meer tips