Welke campinggids?

Algemeen | Frankrijk | Groot Brittannie | Ierland | Italie | Nederland | Spanje

Deze pagina bevat persoonlijke recensies van campinggidsen e.d.
Bijdragen van (willekeurige volgorde): Gerrit Kleinmeijer, Henk, Menno v d Heijden, Marten Coverack, Bert Wijnen, Peter Nelisse, Lex Meuldijk, Jan Nieuwstad, M Lieda, Ton Kee, VanDenBorn, B Bartelds, Dirk Van Der Steen

Staat uw/jouw mening er nog niet bij? Stuur hem op met behulp van dit formulier.
Algemeen

  • Opmerking: volgens een publicatie in Vrij Nederland vraagt de ANWB betaling voor toekenning van het ANWB-keurmerk aan campings. Ik spreek hiermee geen oordeel uit, maar het lijkt wel goed dat gebruikers dit weten. (LM, juni 2002)
  • Mijn mening: ACSI is zeer matig en ANWB redelijk, maar niet actueel. Wel meer campings.
    Verder 'werk' ik niet veel met gidsen. Ik doe het met de vooraf verzamelde streekinfo; die is het meest actueel. Veelal op de bonnefooi. (BW, dec 2000)
  • Als ik werkelijk niet weet in welk land ik terecht zal komen vind ik de ACSI-gids het best. Het oogt alleen wat ingewikkeld en daarom onaantrekkelijk maar als je er, voor je op vakantie gaat, een uurtje voor uittrekt om je de werking ervan eigen te maken heb je er een hoop plezier van en sta je verbaasd hoeveel informatie je over iedere camping kunt vinden.
    Ik heb het overigens wel over de normale gids. Met de cdrom heb ik geen ervaring. (Henk, dec 2000)
  • Vooraf een selectie maken vanaf de ANWB-cdrom is ideaal! Al wat je niet wil of juist wel kun je selecteren, je hoeft dan niet een dik boek door te nemen.
    De ACSI-cdrom is iets minder, we hebben hem nauwelijks gebruikt.
    De drie campings van onze vakanties in NL hebben we geselecteerd met de ANWB-cdrom. (MC)
  • Afgelopen zomer had ik inderdaad de laptop mee met zowel de ANWB als de ACSI-cdrom. Beide zijn niet uit het doosje geweest. Een laptop is in de caravan en de auto toch een groot en onhandig ding, en echt handig vind ik het zoeken op cdrom niet.
    Verder heb ik ook een papieren versie van de ANWB en een wat oudere ADAC gids. Persoonlijk vind ik de info in de ADAC meestal nog het beste. Zij geven de meest uitgebreide beschrijving in woorden van de camping en dat vind ik belangrijker dan het aantal wc's etc. Ook de beoordeling in cijfers zegt mij niets. In de winkel bekijk ik wel eens de ASCI gids maar dat lijkt mij niets.
    Meestal koop ik eens in de 1 a 2 jaar een nieuwe gids maar dan steeds een andere. Zo heb ik er altijd meerdere bij me. (MvdH, dec 2000)
  • Als ik een camping zoek (ik sta meestal wild) dan kijk ik eerst in het boekje ANWB kleine campings.
    De rest van de boeken kom ik dan meestal niet aan toe. In de andere boeken kan je natuurlijk ook wel kleine campings zoeken , maar de omvang weet je pas als de betreffende camping hebt opgezocht.
    Zoek je een camping zo dicht mogelijk bij de plaats waar je bent dan voldoen vaak ook goede wegenkaarten , daar staan ook vele campings op. (PN, dec 2000)
  • Kosmos campingwijzer, overzichtelijk en geeft buiten info over de afmetingen van standplaats ook aan of er bijvoorbeeld aparte kinderzwembaden zijn en de afmetingen van de zwembaden. (ML, dec 2000)
  • Ten behoeve van een winterreis naar Spanje heb ik de campinggids van de ANWB aangeschaft in de verwachting dat die voldoende info zou geven voor wintergebruik. Dat bleek niet zo te zijn. Ik vind het aantal campings te beperkt, zeker als je bijv door het binnenland van Spanje reist. Wel zijn de kaartjes handig en de aanduiding daarbij of de camping al of niet het gehele jaar open is. De beschrijving bij de campings is redelijk. Maar als je wilt trekken, ben je mijns inziens beter af met een locale gids waar liefst alle campings instaan. Op de RAI van 2001 de ACSI-gids van 2001 (2 delen + cdrom) aangeschaft voor een bedrag in de buurt van de 10 euro (TIP). De gids is veel beter hanteerbaar dan de uitgave van 1992. Het jammere is dat zowel ANWB als ACSI (te) beperkt zijn. Ze vullen elkaar wel aan. Voorbeeld: de prima camping in Soissons (F), die het gehele jaar open is, staat niet in de ANWB-, maar wel in de ACSI-gids. De camping Club de Campo in Dos Hermanas (Spanje), die misschien wel de beste (bus voor de deur, trein op 0,5 km) is voor een bezoek aan Sevilla, staat wel in de ANWB-, maar niet in de ACSI-gids. (LM, apr 2002))
  • Ik gebruik al jaren de campinggids van Michelin en vergelijk mijn keuze met ADAC-gids (of een andere). Ze zijn wel in het Frans en Duits, maar dan heb je een goed objectief resultaat. (VDB, dec 2003)
  • Mijn ervaring met een gids van de ANWB is ronduit slecht.
    In Spanje heb ik dit jaar meegemaakt dat een vermelde camping met erkenning in Pucal niet meer bestond, er was een serie flats neer gezet aan het strand. In San Javier was ook een erkende camping, het zal wel maar het was een zigeunerkamp met zwembad. Verder kloppen de vermelde adressen meestal niet en dat is bijzonder lastig als je met een GPS werkt . Mijn ervaring is nu: laat erkende campings links liggen, er zijn altijd genoeg niet erkende campings in de buurt. Een campingbeheerder vertelde mij dat de campings gezamelijk elk jaar met een andere camping in de gids staan, want voor een vermelding vraagt de Anwb het lieve sommetje van 1000 euro en verdien dat maar even terug met 35 plaatsen ???
    Er is altijd wel wat te verbeteren maar deze fratsen heb ik nog nooit met de ACSI gids in boekvorm of cd meegemaakt. (BB, aug 2004)
  • Meestal gebruik ik in Europa de ADAC-gids, speciaal in Noord Europa.
    De andere gidsen (ACSI, ANWB) geven onduidelijke informatie, moeilijk te vinden.
    ADAC geeft duidelijke informatie en ook de route er naar toe wordt goed aangegeven. (DS, jan 2005)

Top


Frankrijk
  • Voor Frankrijk is DE gids de "Guide Officiel" van de FFCC (Franse camping en caravanclub).
    Er staan bijna 10.700 campings in alle verkrijgbare soorten en maten. De gids is gesplitst in een deel reguliere en een (kleiner) deel groene campings. Dat onderscheid is wat kunstmatig want veel "municipalletjes" zijn in mijn ogen groen en nogal wat groene campings zijn in mijn ogen "regulier".
    De gids is handig als je aan het trekken bent en het er niet zoveel toe doet waar de sleurhut strandt. Als je alleen maar voorzien van alle comfort drie weken ergens wilt staan en op zoek bent naar gedetailleerde info dan heb je er niet zoveel aan. De gids is een compromis tussen veel campings en handzaamheid en dat legt beperkingen op aan de hoeveelheid informatie.
    In de winkel van onze grote monopolistische Algemene Nederlandse Wijwetenhetoptoeristischgebiedaltijdbeter Bond ligt ie als "Campinggids FFCC Frankrijk" met Nederlandstalige verklaring voor de prijs van ongeveer 15 liter loodvrij op de schappen. De prijs in Frankrijk in 2005: € 12.
    In Frankrijk zelf heb ik een paar jaar geleden het boekje "Campings a la ferme" gekocht. Zal in het seizoen ook wel te verkrijgen zijn bij de plaatselijke vestiging van. Er staan een paar honderd boerencampings in.
    Boeren wonen ondanks de voortschrijdende bio-industrie gelukkig op het platteland maar wel in gehuchten, negorijen en gaten. Nadeel van deze gids is dat slechts de vlek wordt genoemd, weliswaar met postcode, maar dat je je zelfs op de meest gedetailleerde Michelinkaart een ongeluk zoekt waar zo'n hoeve ligt.
    Verder is er natuurlijk de SVR
    Voor Frankrijk kun je kortom goed zonder de gidsen van de Grote Twee. (GK, dec 2000)
  • Voor Frankrijk gebruik ik de Michelin-gids en die vind ik ook wel prettig. (MvdH, VDB)
  • Wij hebben in Frankrijk nogal eens tot tevredenheid gebruik gemaakt van de gids 'Campingsites & Paysages France' . Deze is verkrijgbaar via een adres in Uden: Bijland 615, 5403 VK. Het is geloof ik eigenlijk een bespreekbureau, maar je kunt er ook een campinggids krijgen en zelf gewoon als je op een bepaalde plek in Frankrijk bent op de 'bonne foi' naar de camping gaan. Info op: www.sites-et-paysages.com of de Nederlandse site: www.stg-ssv.org (JN, dec 2000)

Top


Groot Brittannie
  • De fameuze Site Directory van de Engelse CaravanClub. (BW)
  • De vakantie in Schotland hebben we voor 80% uit het boekje van de Britse Caravan & Camping Club. Deze heeft een goede routebeschrijving. (MC, dec 2000)
  • Wij hebben ruim voldoende aan de gids van de CaravanClub, met 200 clubcampings en meer dan 3000 eenvoudige boerenkampjes (max 5 caravans), en de gids van de Camping and Caravanning Club, waarin hun eigen terreinen en een hele serie andere van heel klein tot groot. Om aan de gids van de C-club te komen moet je lid worden. De gids van de CC-club is te koop op hun terreinen. Als je in het bezit bent van een KampeerCarnet, word je door de CC-club als lid behandeld.
    Aangevuld met vvv-lijstjes en mondelinge adviezen ter plaatse een zeer bruikbaar geheel.
    Niet geschikt als je 'vakantieparken' zoekt. (LM, dec 2000)

Top


Ierland
  • Er is een publicatie van de Caravan & Camping Council waarin de meeste campings beschreven staan. Ruim voldoende voor een vakantie in Ierland. Er is een webstek (http://www.camping-ireland.ie) met de nodige info. De SVR heeft ook een paar adressen. (LM, dec 2000)

Top


Italië
  • Voor Italië (pas 1x ervaring) waren in verband met veel stedenschoon en cultuur de gidsen van Acsi en ANWB perfect. Toen we rust wilden (van te voren, want een beeldscherm is mij in de vakantie een gruwel :-)) even gesurft naar http://www.agriclub.it
    Er zijn leuke boerencampings! (GK, dec 2000)
  • De Nederlandse gidsen bevatten relatief weinig campings en daarom maken wij gebruik van internet www.camping.it en van een Italiaanse gids "Guidi ai Campeggi Italia". Die gids is in Italie in vrijwel iedere behoorlijke boekwinkel te koop. Vereist aanvankelijk even een woordenboek om te begrijpen wat ze bedoelen met vaktermen als "alberature mista" en "ombra fitta", maar dat went snel. Groot voordeel van deze gids is het vrijwel volledige overzicht en het veelvuldig vermelden van de grootte van het oppervlak van de staanplaats. Dat laatste is in Italie vooral bij campings aan zee geen overbodige luxe, want op plekken van 28 vierkante meter staan wij liever niet al komen we uit het dichtstbevolkte land van Europa. De genoemde internetsite is nuttig om wat beelden van de camping te krijgen, zij het dat ze uiteraard altijd erg geflatteerd zijn, dus wel met de nodige relativering moeten worden bekeken. Tijdens de vakantie heb ik geen computer bij me, maar maak ik gebruik van pc's op campings. Op veel campings is dat inmiddels een gratis voorziening. (TK, mrt 2003)

Top


Nederland
  • In Nederland maak ik meestal gebruik van kleine (boeren)campings, zoals die van de SVR en Vekabo. Van de SVR moet je donateur zijn. De SVR heeft een webstek (www.svr.nl), evenals de Vekabo (www.vekabo.nl). De kampeerterreinen van het Nivon (www.nivon.nl) zijn ook aan te bevelen. (LM, nov 2001)

Top


Spanje
  • Spanje heeft in tegenstelling tot Frankrijk geen echte kampeertraditie.
    Ok, het barst er van de kustcampings, elke stad van meer dan 50.000 inwoners heeft één of meer (overwegend goede!) stadscampings en bij elke toeristische attractie is er wel een accommodatie te vinden. De camping bij dat leuke stadje dat je onderweg tegenkomt zul je echter meestal tevergeefs zoeken.
    Toch ontdekt ook het binnenland van Spanje de naar "meer" zoekende toerist.
    Als je op het www raadpleegt http://www.vayacamping.net heb je ALLE(?) reguliere campings in Spanje. In Spanje zelf is bijvoorbeeld de Guía de España (Ediciones Peldaño) te koop voor 9 eur (2005) met ook tekst in het Nederlands. In de winkels van de Anwb is de gids Camping Iberica van Race (Spaanse Anwb) te koop. Daarmee zijn de gidsen van ACSI en ANWB overbodig. (GK/LM,2005)

Top